Türkiye’de Sürdürülebilir Mimari Örnekleri - Art Wall Moss
Türkiye'de Sürdürülebilir Mimari Örnekleri

Sürdürülebilir mimaride çevresel etkilerini tüm aşamaları ve enerji vardır. Binanın tasarımından malzeme seçimi ve inşaatı, kullanım ömrü boyunca ve hatta yıkımın da yapılması gerekenlere kadar her şey sürdürülebilir mimari kapsamındadır.

Bu nedenle, sürdürülebilir mimari, bir stilden ziyade mimarlığın kendi kendini icra etmenin bir yoludur. Bu tür mimari aynı zamanda yeşil mimari veya ekolojik mimari olarak da bilinir, çünkü aranan şey, binaların ve malzemelerin doğanın kaynaklarını yönetmede ve enerji sürecinde verimli olmasıdır.

Sürdürülebilir mimari/ ekolojik mimarinin ilkeleri ise;

  • Ekosistem üzerinde olabildiğince az etki etmek için hava koşulları dikkate alınmalıdır.
  • Şehir mimarilerinde rüzgar koridorlarına dikkat edilmelidir.
  • İnşaat malzemelerinin seçimi , enerji içeriği açısından ele alınmalıdır.
  • Atıkları ve emisyonları en aza indirmeye çalışmak için tasarım, inşaat, malzemeler, yaşam döngüsü ve yıkımı dikkate alarak binanın bir bütün olarak enerji dengesini göz önünde bulundurulmalıdır.
  • Binada enerji tüketimini azaltmaya yardımcı olan sistemlerin (ki bunlar dikey bahçelerdir), özellikle güneş veya rüzgar gibi yenilenebilir enerjiyi kullanarak, ısıtma ve soğutma göz önünde bulundurulmalıdır.
  • Binaların sakinlerinin yaşam kalitesini artırın ve aydınlatma, yaşanabilirlik açısından tüm konfor karşılaması sağlanmalıdır.
  • Yeşil mimarinin ekonomik verimlilik veya yaşam kalitesi ile çelişmesi gerekmez. Amaç, hem doğaya hem de insanlara saygı göstererek mümkün olan en düşük fiyata daha fazla sürdürülebilirlik sağlamaktır. Nihai hedef vatandaşlar için değil, gelecek nesiller için de daha fazla refah sağlamaktır.

Sürdürülebilir Mimaride Dikey Bahçelerin Rolü

Ekolojik mimari projeleri geliştirmek için Dikey Bahçe Sistemleri ideal çözümlerdir. Yeşil cephelerin montajı bu tür yeşil veya sürdürülebilir yapılarda çok yaygındır, çünkü güneş enerjisi, yapı enerji performansı artırma, kullanıcı konforu, oksijen üretimi ile karbon ayak izi azaltılması gibi ekolojik mimarinin ilkelerinin neredeyse tamamını karşılanmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir