Leed Sertifikası Nedir - Art Wall Moss
Leed Sertifikası Logosu

Leed sertifikasının ne olduğu birçok yaşam alanı sahibi tarafından merak edilmektedir. Leadership in Energy and Environmental Design kelimelerinin baş harflerini simgeleyen Leed; enerji ve çevre dostu tasarımlarda ilerleme olarak Türkçe’ye çevrilebilir. Bir başka deyişle, her geçen gün daha da popüler hale gelen yeşil bina sertifikasyon sistemlerinin başında Leed sertifikası gelmektedir.

Leed sertifikası ile binaların yapılarının çevre dostu olup olmamalarına göre derecelendirilmesi söz konusu olmaktadır. Binaların derecelendirilmesi noktasında birçok husus bulunmaktadır. Enerji kullanımı, çevreye olan etkisi, binada yaşayan insanların konforu gibi kriterler dikkate alınmaktadır.

Leed Sertifikası

Leed Sertifikası Ne İşe Yarar?
Leed sertifikası; Amerikan Yeşil Binalar Konseyi tarafından geliştirilmiştir. Bina ve şehir ölçeğinde çevreye duyarlı tasarım, uygulama ve işletme standartlarını geliştirmek ve yaymak hedeflenmektedir. Söz konusu standartlar dikkate alınarak yapıların proje aşamasından kullanılmasına kadar olan süreçte çok daha tasarruflu, çevreye en az zararı veren ve sürdürülebilir kaynaklar kullanacak şekilde geliştirilmesi yönünde danışmanlık hizmetleri de sunulmaktadır.

Leed sertifikası; şehirlerdeki bina kalitesinin iyi olması adına geliştirilmiştir. Klasik ve geleneksel binalara kıyasla enerji verimliliği ve su tasarrufu daha yüksek olan, sağlıklı ve yüksek performanslı binaların daha yaygın hale getirilmesi hedeflenmektedir. Buna ek olarak, bu sertifika, gönüllülük ve mutabakat esaslarına dayalıdır.

Leed Sertifikası Hangi Seviyelere Sahiptir?
USCBC tarafından geliştirilen kriterlere göre binaların değerlendirilmesi ve puanlanması söz konusu olmaktadır. Kaynak kullanımı, karbon salınımı ve enerji verimliliği gibi hususlara göre değerlendirilen binalar; bu sayede puan kazanırlar. Binalar; en az 40 puan kazandıkları takdirde Yalın Sertifika almaya hak kazanırlar. Binanın toplamış olduğu puanlar arttıkça sertifika seviyesi de gümüş, altın ve platin olarak değişmektedir. Bu kriterlere göre alınabilecek en yüksek puan ise 110 olmaktadır.

  • 40 ila 49 puan arası Leed sertifika
  • 50 ila 59 puan arası Leed gümüş
  • 60 ila 79 puan arası Leed altın
  • 80 ila 110 puan arası Leed platin

şeklinde düzenlenmektedir.

Leed Sertifikasının Değerlendirme Kriterleri Nelerdir?

  • Sürdürülebilir Araziler: İnşaattan dolayı oluşan kirliliğin azaltılması ve toprak erozyonunun engellenmesi; yeşil bina projeleri için son derece önemlidir. Bu kriter dolayısıyla en çok 10 puan verilmektedir.
  • Su Verimliliği: Kullanılan su miktarını azaltmak ve atık suları çevreye geri kazandırmak ile ilgili bir kategoridir. En çok 11 puan verilmektedir.
  • Enerji ve Atmosfer:Enerji tüketimlerinin kontrol altında tutulması hedeflenmektedir. En çok 33 puan verilmektedir.
  • Malzeme ve Kaynaklar: Yapı malzemeleri için hammadde temin edilmesi sırasında çevreye minimum zarar verilmesi hedeflenmektedir. En çok 13 puan verilir.
  • İç Ortam Kalitesi: En çok 16 puan verilir.
  • İnovasyon: En çok 6 puan verilir.
  • Yerleşim ve Ulaşım: En çok 16 puan verilmektedir.
  • Bölgesel Öncelikli Kredileri: En çok 4 puan verilmektedir.

Dikey Bahçe ve Yosun Duvarlar da Leed Sertifikası almak için oldukça etkilidir. Ayrıntılı bilgi için yetkili arkadaşlarımızla iletişime geçebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir